Η υστεροσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική μέθοδος που αποτελεί το gold standard στην διερεύνηση της ενδομήτριας κοιλότητας, του εσωτερικού δηλαδή της μήτρας όπου γίνεται η εμφύτευση του εμβρύου και φιλοξενείται η εξελισσόμενη κύηση. Κατά την υστεροσκόπηση μια λεπτή κάμερα, το υστεροσκόπιο, διέρχεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομήτρια κοιλότητα, η οποία διατείνεται με τη χρήση φυσιολογικού ορού.

Κατά αυτό τον τρόπο γίνεται δυνατή η αξιολόγηση του ενδοτραχηλικού αυλού, η εξέταση της ενδομήτριας κοιλότητας και των σαλπιγγικών της στομίων. Υπερέχει σαφέστατα έναντι του υπερήχου και της υστεροσαλπιγγογραφίας στην απεικόνιση της ενδομήτριας κοιλότητας.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχει ένα κοινό concensus για το αν η υστεροσκόπηση πρέπει να συγκαταλέγεται στην αρχική διερεύνηση υπογονιμότητας του ζευγαριού. Στην κλινική μας προτείνουμε την διενέργειά της πριν την πρώτη εμβρυομεταφορά επί υποψία παθολογίας, διαφορετικά μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια.

Ποιες είναι οι ενδείξεις διενέργειας της υστεροσκόπησης;

Ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης
Επαναλαμβανόμενες απώλειες κύησης
Υποψία ενδομητρικού πολύποδα
Υποψία υποβλεννογόνιου ινομυώματος
Υποψία συγγενούς ανωμαλίας της μήτρας (διαφράγματος)
Υποψία ενδομητρικών συμφύσεων (Asherman Syndrome)
Mηνομητρορραγίες
Ανώμαλο και πεπαχυμένο ενδομήτριο
Λεπτό ενδομήτριο
Υποψία ενδομητρίτιδας

Η υστεροσκόπηση φαίνεται να συμβάλλει στην βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας σε ζευγάρια που πάσχουν από χρόνια υπογονιμότητα. Σε περίπτωση εύρεσης παθολογίας η εξέταση από διαγνωστική μπορεί να μετατραπεί σε επεμβατική και να ακολουθήσει η αφαίρεση ή διόρθωση της βλάβης. Επιπλέον μπορεί να ληφθεί βιοψία ενδομητρίου τόσο για την ιστολογική του εξέταση όσο και για τον καθορισμό του μικροβιώματός του.

Ακόμα και σε απουσία εμφανούς παθολογίας και ειδικά σε ζευγάρια με πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες με καλής ποιότητας έμβρυα, προσφέρουμε στις ασθενείς μας τη διενέργεια του ενδομήτριου scratching με ψαλίδι.

Τι είναι το scratching;

To scratching αποτελεί μια μέθοδο αναζωογόνησης του ενδομητρίου μέσω του ήπιου τραυματισμού του. Με τη χρήση μικροχειρουργικού ψαλιδιού χαράσσουμε το εσωτερικό του πυθμένα της μήτρας με στόχο την ενεργοποίηση αυξητικών παραγόντων που ευνοούν την εμφύτευση του εμβρύου. Το scratching με ψαλίδι υπερτερεί έναντι του απλού scratching με πιπέλλα (Εndometrial Fundal Incision) και πραγματοποιείται τουλάχιστον 2 κύκλους πριν το προγραμματισμένο πρωτόκολλο θεραπείας. Τα ανωτέρω έχουν δημοσιευτεί από την ομάδα μας σε έγκριτα περιοδικά αναπαραγωγής.

Πότε διενεργείται η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση, κατά προτίμηση, πραγματοποιείται μεταξύ 6ης και 12ης μέρα του κύκλου, κατά τη διάρκεια της ωοθηλακικής φάσης και μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως, με ή χωρίς την χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.

Πώς γίνεται;

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ή χωρίς αναισθησία και διαρκεί από 5-15 λεπτά. Σε περίπτωση που λάβετε αναισθησία θα είναι ήπια μέθη (sedation) και θα σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε το σχετικό προεγχειρητικό έλεγχο και να παραμείνετε νηστική και διψασμένη για 8 ώρες πριν την επέμβαση. Παυσίπονα και αντιβίωση χορηγούνται κατά την επέμβαση ή μετεγχειρητικά. Αν ληφθεί βιοψία ή εξαιρεθεί κάποιο μόρφωμα αυτά αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση και το αποτέλεσμα λαμβάνεται εντός μιας εβδομάδας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Οι επιπλοκές είναι σπανιότατες. Ήπια αιμόρροια από τον κόλπο και πόνοι στην κοιλιακή χώρα σαν κράμπες περιόδου είναι αναμενόμενα μετά το πέρας της εξέτασης.

Η κολπική αιμόρροια μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα ενώ η κοιλιακή ενόχληση βελτιώνεται μέσα σε 1-2 μέρες και αντιμετωπίζεται εύκολα με ήπια αναλγητικά.

Πολύ σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί μια οπή στο τοίχωμα της μήτρας και να χρειαστεί να νοσηλευτείτε προληπτικά ενώ σπανιότερα μπορεί να προκληθεί μόλυνση της μήτρας.

Οδηγίες για μετά την υστεροσκόπηση

Μετά την επέμβαση παραμένετε στην κλινική για παρακολούθηση για μια ώρα και στη συνέχεια μπορείτε να αποχωρήσετε αποφεύγοντας να οδηγήσετε η ίδια αν έχετε υποβληθεί σε αναισθησία.

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε μετά από 2 ώρες. Καλό θα ήταν να περιορίσετε την έντονη σωματική δραστηριότητα καθώς επίσης και τη σεξουαλική επαφή για τις επόμενες μέρες.

Η επόμενη περίοδος αναμένεται κανονικά ή μετά την διακοπή των αντισυλληπτικών δισκίων.