Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορούν να βοηθηθούν ζευγάρια που δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν ένα μωρό με οποιαδήποτε άλλη τεχνική, για να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια.

Τα ζευγάρια που θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο βιώνουν μια έντονη και απαιτητική κατάσταση, η οποία απαιτεί επαγγελματισμό και ιδιαίτερη φροντίδα από το κέντρο και την ομάδα στην οποία θα απευθυνθούν.

Η επιλογή του κατάλληλου κέντρου εξωσωματικής αποτελεί κομβικό σημείο στη διαδικασία της θεραπείας της υπογονιμότητας

Το εμβρυολογικό εργαστήριο της κάθε μονάδος απαρτίζει τον πυρήνα της σωστής ανάπτυξης των εμβρύων.

Ως εκ τούτου αν το γενετικό υλικό που εμείς παράγουμε ήτοι τα ωάρια και σπερματοζωάρια είναι ελαττωματικά δέν μπορεί να διορθώσει αυτά τα σφάλματα.

Σύγχρονα καλλιεργητικά υλικά, υπεράριθμοι κλίβανοι, συνεχής καταγραφή των παραμέτρων καλλιέργειας και  επιμελής έλεγχος ποιότητας (Quality Control) συνιστά παράγοντα επιτυχίας με πρωταρχικό ρόλο την ύπαρξη εξειδικευμένων εμβρυολόγων στο εξωτερικό με συνεχή επιμόρφωση σε κάθε νέα τεχνολογία και συμμετοχή σε νέες έρευνες.

Διέγερση των Ωοθηκών

Η εξωσωματική γονιμοποίηση βασίζεται στη παραγωγή αρκετών ωαρίων (10-12) με την υποδόρια χορήγηση ορμονών για 10 ημέρες ανεξαρτήτως πρωτοκόλλου.

Στο μακρύ (long protocol) ξεκινάμε μ’ ένα ρινικό spray από την 21η μέρα του προηγούμενου κύκλου, έρχεται η περίοδος, και μετά από μία εβδομάδα και ενώ συνεχίζουμε το spray ξεκινάμε τις ενέσεις.

Στο δε βραχύ πρωτόκολλο (antagonist protocol) την 2η η 3η μέρα της περιόδου ξεκινούμε με τις ενέσεις και μετά από πέντε ημέρες προσθέτουμε και τον ανταγωνιστή (ενέσιμο).

Στο διάστημα αυτό των 10 ημερών χρειάζεται να δώσουμε αίμα για ορμονικό έλεγχο και να υποβληθούμε σε υπέρηχο 4 φορές.

Εφόσον τα ωοθυλάκια μεγαλώσουν και φτάσουν στα 16-20 mm τότε χορηγούμε το βράδυ μία τελική ένεση που θα τα ωριμάσει εντός 36 ωρών.

Ωοληψία

Η ωοληψία γίνεται πάντα πρωί 34-38 ώρες μετά την τελική ένεση ωρίμανσης.

Χορηγείται ήπια ενδοφλέβια αναισθησία 15 λεπτών ενώ αν η ασθενής το ζητήσει μπορεί να έχει τις αισθήσεις της αν και ελαφρώς κατεσταλμένη και να παρακολουθεί την όλη διαδικασία.

Η λήψη γίνεται με διακολπικό υπέρηχο και ειδική βελόνα που διαμέσω του κόλπου παρακεντεί τις ωοθήκες.

Άμεσα η εμβρυολόγος εξετάζει την ύπαρξη και βιωσιμότητα εκάστου ωαρίου.

Μετά 1 ώρα εξερχόμαστε της κλινικής και επιστρέφουμε στη φυσιολογική μας καθημερινότητα.

Καλλιέργια Εμβρύων

Η καλλιέργεια των εμβρύων για 5 ημέρες πλέον μπορεί να καταγραφεί επί 24 ώρες με ένα νέο μηχάνημα το Embryoscope το οποίο καταγράφει κάθε φάση εξέλιξης των εμβρύων με αποτέλεσμα οι εμβρυολόγοι να επιλέγουν ποιο αντικειμενικά το καλύτερο έμβρυο.

Το ICSI (μικρογονιμοποίηση) αποτελεί πλέον παραδοσιακή τεχνική.

Μία παραλλαγή αυτού είναι το IMSI δηλαδή η επιλογή σπερματοζωαρίων με 6600 φορές μεγαλύτερη μεγέθυνση, το οποίο συντελεί στην αναγνώριση του ανώτερου μορφολογικά σπέρματος αυξάνοντας τα ποσοστά γονιμοποίησης.

Εμβρυομεταφορά

Η τοποθέτηση των εμβρύων πίσω στη μήτρα της γυναίκας, πραγματοποιείται 2 έως 6 μέρες μετά την ωοληψία.

Είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία άνευ αναισθησίας που διαρκεί λίγα λεπτά και γίνεται με τη βοήθεια ενός πολύ λεπτού καθετήρα.

Μόνο βιώσιμα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα (top, good & fair quality) και η πολιτική αριθμού μεταφερόμενων εμβρύων σχετίζεται με την ηλικία της γυναίκας ως εξής:

1 κάτω των 30, έως 2 μεταξύ 31-35 ετών, έως 3 μεταξύ 36-39 ετών και έως 4 από 40-45 ετών.