Ωοληψία

Όταν τα ωοθυλάκια αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος (διάμετρος μεταξύ 18-20mm) προγραμματίζεται η ημέρα και η ώρα της ωοληψίας.

Η ωοληψία πραγματοποιείται διακολπικά με τη βοήθεια υπερηχογραφικής παρακολούθησης με ελαφριά νάρκωση (μέθη).

Η μέθοδος είναι σύντομη σε διάρκεια και ανώδυνη. Την ίδια ημέρα γίνεται και η συλλογή σπέρματος του συζύγου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για το σκοπό αυτό.

Το δείγμα επεξεργάζεται με κατάλληλα καλλιεργητικά υλικά ώστε να γίνει η γονιμοποίηση. Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας προτείνεται βιοψία όρχεων (TESE) ή η επιλογή σπέρματος δότη.

Εμβρυομεταφορά (ET)

Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν αποφασίζεται από τον θεράποντα ιατρό και τον εμβρυολόγο, λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία της γυναίκας, την ποιότητα των εμβρύων της και το ιστορικό της.

Τα έμβρυα επιλέγονται για εμβρυομεταφορά βάσει διεθνών κριτηρίων και η εμβρυομεταφορά τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ 2ης και 6ης μέρας καλλιέργειάς τους.

Η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται μέσω ενός ειδικού ατραυματικού καθετήρα. Ο εμβρυολόγος αναρροφά τα επιλεγμένα έμβρυα στον καθετήρα μέσα σε ελάχιστο όγκο καλλιεργητικού υλικού.

Ο γυναικολόγος εισάγει τον καθετήρα, στη μητρική κοιλότητα, όπου και εναποθέτει τα έμβρυα υπό κοιλιακή υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Μετά την μεταφορά των εμβρύων ο εμβρυολόγος ελέγχει τον καθετήρα ότι μεταφέρθηκαν όλα τα έμβρυα.